Testépítés

A testépítés kulissza titkai! Hogyan kell mindenféle szerek nélkül, szép és esztétikus izmot növeszteni..., hogy mindenki megirigyelje!

Reklám

Reklám

Friss topikok

  • anima_trix: szerintem a 10-15 kiló 15 nap alatt az nagyon drasztikus a szervezetnek. én inkább úgy vagyok vele... (2012.08.02. 12:44) Gyors fogyás, levél diéta

Archívum

Linktárak

Strandok Állás és Munka www Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

HTML doboz

Reklám

Reklám

Reklám

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Vádli állva, vádli ülve

2012.05.29. 13:55 - tothlajos

Címkék: edzés izom vádli soleus vádli állva vádli ülve gastrocnemius

A vádligyakorlatokat nem nagyon lehet túlvariálni: végezheted állva és ülve, de minden további megoldás ezek valamilyen variációja lesz, ha a terhelés jellegét nézzük. Most a két legnépszerűbbet, az álló és az ülő vádligyakorlatot vizsgáljuk meg, de azon túl, hogy kiderítjük, melyik gyakorlat alkalmasabb a vádli fejlesztésére, további, talán korábban nem hallott okosságokat is megosztunk veletek!

Vádli ülve

Talán kevesen tudják, de az ülő vádligyakorlatok fejlesztik a térdízület stabilitását ülés és állás közben. Ami talán még érdekesebb számodra: tudtad, hogy abban is segít, hogy guggolás közben (a pozitív szakasz kezdetekor, mikor robbanékonyan elindítod felfelé a testedet) stabilabb legyen a tartásod? Na, most talán már picit idefigyelsz. 

Minden testrész esetében fontos, hogy különböző szögből dolgoztassuk meg azt, és ez alól a vádli sem kivétel. Az ülő vádligyakorlat végzése fogja megadni szemből nézve azt a tömeget, amitől a lábszárad szélessége nem csak a sípcsontod vastagságával lesz egyenlő. Lehet, hogy a teremben, ahová jársz nincs ülő vádligép, de ez nem jelenthet problémát: ülj le egy vízszintes padra, tegyél le magad elé egy vastagabb tárcsát, amin a talppárnád megtámaszkodik, és tegyél a combodra pár tárcsát vagy egy nagyobb kézisúlyzót! Ha van smith-gép a teremben akkor nem is kell ezzel bajlódnod, mert simán a smith-gép rúdját, tetszőleges súllyal megpakolva, használhatod terhelésként, az előzőhöz hasonló módon.

Vádli állva

Talán a legnépszerűbb vádligyakorlat mind közül, mégis, rengetegen végzik helytelenül a gyakorlatot. Tekintsünk el a rugózó, túl nagy súlyokat használó, vagy minimális mozgástartományban edző egóharcosoktól – náluk a legrosszabb ami történhet, az az, hogy nem fejlődik a vádlijuk. Sokkal veszélyesebb az, amit ugyancsak gyakran látni, hogy ha kiakasztod a térdedet, azzal az elgondolással, hogy így a teljes terhelést a vádli fogja kapni, mert a comb ki van kapcsolva a mozdulatból. Ez mindenképpen rossz megoldás! Ha a térdet kiakasztod, ahelyett hogy egy egész picit behajlítva a combizmod erejével segítenél stabilizálni a lábaidat, akkor minden terhelés a térdízületedet fogja érni, függőleges irányból, ami hosszú távon térdproblémákhoz vezethet. Ugyanígy, ha a hátad és a hasizmod nem feszül meg a mozdulat közben, nem stabilizálod a törzsedet, akkor annak a gerinced és a derekad fogja a kárát látni, nem is olyan hosszú idő múlva, hiszen az izmok ilyenkor nem segítenek levenni az ízületekről, porcokról és csontokról a terhelést. Ismét remek példa arra hogy még a legegyszerűbb gyakorlatokat is lehet úgy végezni, hogy ne fejlődés, hanem sérülés legyen a vége...

De melyik jobb vádlira?

Ha kifejezetten a vádli fejlesztéséről beszélünk, azaz a gastrocnemius izom kidolgozásáról, mely oldalról nézve a vádli tömegét és alakját adja, akkor az álló vádli a nyertes. Az ülő verzió a soleus izmot dolgoztatja meg – ez a gastrocnemius alatt húzódik, és szemből nézve a vádli szélességéért felelős inkább. Egyébként minden olyan vádligyakorlat, melyet nyújtott lábbal végzel,elsősorban a gastrocnemiust dolgoztatja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kondititkok.blog.hu/api/trackback/id/tr594552941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása