Testépítés

A testépítés kulissza titkai! Hogyan kell mindenféle szerek nélkül, szép és esztétikus izmot növeszteni..., hogy mindenki megirigyelje!

Reklám

Reklám

Friss topikok

  • anima_trix: szerintem a 10-15 kiló 15 nap alatt az nagyon drasztikus a szervezetnek. én inkább úgy vagyok vele... (2012.08.02. 12:44) Gyors fogyás, levél diéta

Archívum

Linktárak

Strandok Állás és Munka www Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

HTML doboz

Reklám

Reklám

Reklám

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Alsó mell, felső mell?

2012.05.29. 10:58 - tothlajos

Címkék: edzés izom mellizom kézisúly szabadsúly alsomell felsomell

Hányszor hallottad már, hogy a ferdepados nyomással a felső mellet edzheted meg, a negatív padon az alsó mellet, a sima nyomással meg a középsőt? Sőt, hallani külső és belső mellről is.. Nos, a valóság sokkal unalmasabb ennél. A mellkas izomzatát lényegében szinte teljes egészében a Pectoralis major, azaz a mellizom adja. Nincs alsó mell, felső mell, pláne külső meg belső mell... Mellizom van. Azt mindenki tudja, hogy a nyomó és tárogató mozdulatok során van szerepe elsősorban, valamint olyankor, amikor felülről lefelé húzod a karodat nagy erővel – ez az áthúzás, jól gondolod.

Ha nagyon le akarunk túrni testünk sötét bugyraiba, akkor ki lehet vesézni hogy azért ott a Sternalis – egy gyakorlatilag funkció nélküli izom, edzeni nem tudsz rá – és a Pectoralis minor. Ez utóbbi a Pectoralis major alatt húzódik, és segíti annak munkáját a nyomások és az áthúzó mozdulatok során. Feladata emellett még a bordák megemelése, valamint a vállöv előre és lefelé húzása - nézd csak meg az eredését és a tapadását és megérted (lent). Stabilizálja a lapockát is, amivel tovább segíti a nagy mellizom munkáját. Edzeni külön nem lehet rá, annyira együtt dolgozik a mellizommal.

Ennek tükrében talán nem kell mondanunk, hogy felejtsd el az olyan szavakat, mint alsó mellizom, felső mellizom, stb. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a mellizom valamely részének izomrostjait jobban stimulálni egy adott gyakorlattal – de azt ne képzelje el senki, hogy ilyenkor CSAK a mellizom adott része dolgozik. Dolgozik az egész, csak a stimulus javát a megcélzott izomrostok kapják!

Ennek fényében viszont meggondolandó, hogy vajon van-e értelme egyazon edzésen belül ferdepadon, vízszintesen, meg negatívban is nyomni például...?

Segítünk: nincs sok értelme. Túl nagy lesz miatta a volumen, és láthatod, ugyanazt az izmot dolgoztatod meg. Hogy melyiket válaszd?

Nos, negatívban csak akkor nyomj, ha kifejezetten a nyomóerőd fejlesztése a célod. Fekvenyomók, erőemelők számára szükséges gyakorlat, de ha a tested építése az elsődleges cél, akkor nem sok haszna van. A mozgástartomány nagyon lerövidül, a mellizom alsóbb izomrostjai pedig épp elég stimulust kapnak a többi gyakorlattól, hidd el. A mi véleményünk az, hogy inkább a 30°és vízszintes közötti tartományban érdemes mellre dolgozni (30° felett már kap az elülső delta is rendesen). Itt kap elég stimulációt a mellizom egész területe, de mégis nagyobb hangsúlyt kapnak az optikai szempontból olyan fontos felső izomrostok.

Összefoglalás

Sajnos ezúttal sem találtuk meg a szent grált. Ha a mellizom minden funkcióját ki akarod használni, akkor legyen az edzésedben ferdepados és egyenes pados gyakorlat, tárogató gyakorlat és áthúzó gyakorlat. Ezen belül hogy kézisúlyzó, vagy rúd, gép, vagy szabadsúly, ez már részletkérdés, a lényeg, hogy a mellizmodat minden irányból támadd meg, hogy megfelelően tudjon fejlődni – de ne aprózd szét az edzésedet, mert végső soron egyetlen izomról van szó!

Team builder

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kondititkok.blog.hu/api/trackback/id/tr864552474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása